Potrzebujemy:
- mrożony szpinak (rozdrobniony – ważne by był dobrej firmy nie jakiś najtańszy)
- makaron spaghetti
- ser gorgonzola (lub inny pleśniowy tylko miękki)
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18% (może być tłuściejsza)
- sól pieprz
Do garnka wrzucamy 1/3 paczki szpinaku i podgrzewamy ja
czasami dodaję łyżkę margaryny. Jak się rozmrozi dodaję przeciśnięty przez
praskę czosnek, sól i pieprz lekko podsmażam ciągle mieszając następnie wlewam
śmietankę i mieszam ok. 5 min. Na koniec dodaję garść ok 10 – 15 dkg pokruszonego
sera i mieszam na wolniutkim ogniu. Ściągam z ognia i przygotowuję makaron
ardente. Ugotowany makaron odcedzam polewam zimną wodą i mieszam z łyżką oliwy
z oliwek. Następnie makaron przekładam do garnka ze szpinakiem i podgrzewam na
małym ogniu cały czas mieszając. Wykładam na talerz i posypuję parmezanem (lub innym serem tego typu)
Prawda, że proste?? Smacznego
w tym wypadku użyłam innego makaronu, ale nie wpłynęło to niekorzystnie na smak dania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz