wtorek, 1 lipca 2014

Lato na plaży? - w Hiszpanii!

Lato, słońce, plaża… aż chciałoby się wyjechać na Costa del Sol – wybrzeże pełne słońca. Piękne plaże, słońce palmy i zimne morze. Zimniejsze nawet niż nasz stary poczciwy Bałtyk - wszystko przez zimne prądy oceaniczne  wdzierające się tu wprost przez Cieśninę Gibraltarską.
Nad tym zimnym morzem leży chyba najciekawsza kraina Hiszpanii, na której mieszają się tradycje mauretańskie i europejskie, gdzie narodziło się piękne flamenco i okrutna corrida -  Andaluzja. Od skalistych szczytów po słoneczne wybrzeże pełno jest białych miasteczek, wspaniałych zabytków architektury w których miesza się tradycja katolicka z mauretańską.

Wspaniale jest po całym dniu przeżyć usiąść w restauracji nad samym morzem i spróbować jego darów. Bo smaki Andaluzji to przede wszystkim dary morza, świeżo złowione ryby, wprost z ogniska, podane na talerz. Jak te wspaniałe sardynki – taki małe nic z solą i sokiem z cytryny ze świeżym chlebem – jeśli ryba to świeżutka wprost z zimnego morza, przyrządzona na ognisku…    

Plaża Costa del Sol

Wybór morskiego pożywienia

Tak się piecze rybę

sardynki - nic dodać nic ująć

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz